Сря12132017

Last update06:46:04 PM

Back Вие сте тук:Home Другости Акценти 3 Кметът ще теглел 17 млн лева заем, съобщават от община Ямбол /ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ПОЧНА/


Кметът ще теглел 17 млн лева заем, съобщават от община Ямбол /ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ПОЧНА/ Избрана

Оценете тази статия
(3 гласа)
 • Прочетете 666 пъти


 Община Ямбол планира амбициозна инвестиционна програма, която ще реализира чрез поемане на дългосрочен заем, съобщават от пресцентъра на общината

Цялостно модернизиране на уличното осветление, въвеждане на видеонаблюдение и  мащабни мерки за благоустрояване на уличната мрежа в Ямбол са трите основни направления, в които ще бъдат съсредоточени усилията на община Ямбол в следващите две години. За реализирането им общината планира да бъде изтеглен дългосрочен заем в размер до 17 млн. лв. В тази връзка на 13 октомври е насрочено обществено обсъждане в съответствие с нормативната база, уреждаща поемането на такъв дълг. То ще се проведе в зала 107 на Община Ямбол от 17.30 часа. Поканата е публикувана на сайта на община Ямбол, в раздел „Актуално“.
Предвижда се заемът да е с две години гратисен период и 10-годишен период на изплащане при лихвен процент не по-голям от 2,5%.
Със средствата ще се финансира изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление в целия град, както и изграждане на видеонаблюдение в най-невралгичните точки на територията на общината. Сред останалите инфраструктурни обекти са: основен ремонт (реконструкция) на улици в централна градска част в района на старата автогара, както и на ул. „Търговска" от „стара автогара“ до изхода на града при обходен път Изток; ремонт на участъци от ул. „Крайречен булевард“; цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ – 1, заключен между ул. „Независима България“, „Г. Раковски“ и „Ген. В. Заимов“; основен ремонт на участък от ул. „Преслав" - от ул. „Тимок" до кръстовище с. Обходен път Изток; рехабилитация на ул. „Милин камък“ и ул. „Руен“ и др. Предвижда се също така обособяване на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи по основни пътни артерии.
 Мерките са част от управленската програма на кмета Георги Славов за мандат 2015-2019 и са в отговор на конкретни искания от страна на жителите на Ямбол.  Изпълнението им е наложително, заради многобройните проблеми, които създава амортизираната и неефективна техническа и пътна инфраструктура. Успешното реализиране на програмата е в съответствие със стратегическата цел за продължаване модернизирането на Ямбол с ускорени темпове и утвърждаването му като динамично развиващ се град.
Изпълнението им обаче не може да бъде покрито от собствените приходи на общината, включените обекти не попадат и в обхвата на програмите по линия на европейското финансиране, заради ограничения финансов ресурс по тях. Единствената възможност за осигуряване на оборотни средства за реализиране на предвидените мерки остава поемането на дългосрочен дълг, каквато практика има в много други общини в страната.
В продължение на вече 10 години община Ямбол е сред първенците по финансова стабилност, не са допускани просрочвания на задължения и се поддържа изрядна финансова дисциплина. Всичко това дава основание за спокойствие при направените разчети да поемането на дългосрочния заем.

Бел. Яс - две-годишен гратисен период - налети пари за предизборна кампания...
Припомняме,че Слъвов кат електронен инженер мгже да направи и спечели проект има спуснти параметри, въпросът е да се включи за безплатно видеонаблюдение на община...

Последно променена наПетък, 13 Октомври 2017 12:17

1 коментар

 • Argo

  Публикацията не дава пълна представа за мащаба на инвестиционните дейности поради използването на общи понятия като централна градска част и т.н.
  Например районът около „Парахода“ ще бъде генерално реконструиран.
  Ще бъдат съборени три отчуждени къщи откъм страната на площад „Боровец“ и ще се формира паркинг.
  Уличките зад ОББ и други.

  Това ще бъде най-значителното обновяване на градската пътна инфраструктура правено досега.

  Осветление, светофари, видеонаблюдение….

  Най-големите отсечки са включени в проекти за финансирани по европейските програми като ул. „Търговска“, градинката на центъра и други.

  Предвижда се на кръстовището до ХЕС да се реконструира с възможност за обратен завой и влизане в градската градина.

  Предложението за кръгово движение бе отхвърлено въпреки, че е най-функционално поради високата цена – около 1 200 000 – 1 300 000 лв. Оказва се, че има разходи, които не се виждат с просто око, а именно инфраструктурата, която се намира под уличното платно – канали, кабели и прочие, които съпътстват изграждането на съоръжението.

  Кредитът от 17 млн. лв. се отпуска за срок от 12 години, като гратисният период от две години се изразява в това, че се плаща само лихвата, а не вноски по главницата.
  След това 10 години следва същинското плащане, като лихвата по кредита намалява всяка последваща година.

  От реализирането на програмата гражданите на Ямбол само биха спечелили.

  публикуван от Argo Четвъртък, 05 Октомври 2017 10:44 Връзка на коментара
Влезте, за да коментирате
нагоре

Free and Commercial Modules by Kasey Moore.