Европейската комисия предприе действия, за да премахне стъкления таван, който продължава да препречва достъпа на талантливи жени до висши ръководни длъжности в най-големите европейски предприятия. Комисията предложи законодателство, чиято цел е по-слабо представеният пол да заема 40 % от длъжностите с неизпълнителни правомощия в управителните съвети на дружествата, допуснати до борсова търговия, с изключение на малките и средните предприятия.
Понастоящем управителните съвети са доминирани от един пол:85% от членовете на управителни съвети без изпълнителни правомощия и 91,1% от тези с изпълнителни правомощия са мъже, докато жените представляват съответно 15 % и 8,9 %. Въпреки бурния обществен дебат и някои доброволни инициативи, предприети на национално и европейско равнище, през последните години положението не се е променило значително:от 2003 г. насам е отчетено допълнително средно увеличение на броя на жените в управителните съвети от само 0,6 процентни пункта годишно.
По тази причина днес Комисията предлага законодателство на ЕС, чиято цел е да ускори напредъка към постигането на по-добър баланс между двата пола в управителните съвети на европейските предприятия.Предложението бе представено съвместно от заместник-председателите на Европейската комисия Вивиан Рединг (правосъдие, основни права и гражданство), Антонио Таяни (промишленост и предприемачество), Хоакин Алмуния (конкуренция),Оли Рен (икономически, парични въпроси и евро), комисар Мишел Барние (вътрешен пазар и услуги) и комисар Ласло Андор, (заетост, социални въпроси и социално приобщаване).

Комисията отговоря на призивите на Европейския парламент, който нееднократно и с голямо мнозинство призова за въвеждането на законодателство относно равенството между жените и мъжете в ръководството на дружествата, по-специално в своите резолюции от 6 юли 2011 г. и 13 март 2012 г.

С предложената директива се поставя целта 40 % от директорите без изпълнителни правомощия в предприятия, чиито акции се търгуват на фондовите борси, да бъдат от по-слабо представения пол.От дружествата, в които делът на по-слабо представения пол сред директорите без изпълнителни правомощия е по-малък (под 40%), ще се изисква да назначават на тези длъжности кандидати въз основа на сравнителен анализ на техните квалификации, като прилагат ясни, неутрални от гледна точка на пола и еднозначни критерии. При еднакви квалификации предимство ще се дава на по-слабо представения пол. По този начин до 2020 г. следва да бъде постигната целта минимум 40 % от длъжностите без изпълнителни правомощия да бъдат заемани от по-слабо представения пол. Тази цел важи за дружествата, допуснати до борсова търговия, докато за публичните предприятия, върху които публичните органи упражняват доминиращо влияние, този срок ще е с две години по-кратък — до 2018 г.Очаква се предложението да се прилага за около 5 000 предприятия в Европейския съюз, допуснати до борсова търговия.Тази цел не важи за малките и средните предприятия (с по-малко от 250 души персонал и годишен оборот в света под 50 млн. EUR) или за дружествата, чиито акции не се търгуват на фондовите борси.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви:„С днешното предложение Европейската комисия отговаря на настойчивия призив на Европейския парламент за действия на ЕС за постигането на равенство между половете в управителните съвети на дружествата.Днес искаме от големите предприятия в цяла Европа, чиито акции се търгуват на борсите, да покажат, че се отнасят сериозно към равенството между половете при вземането на икономически решения.По мое предложение Комисията значително увеличи броя на жените комисари и те вече са една трета от нейния състав. “

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг добави: „Повече от 50 години Европейският съюз насърчава успешно равенството между половете. Има област обаче, в която все още не се забеляза напредък: управителните съвети на дружествата. Примерът на страни като Белгия, Франция и Италия, които наскоро приеха законодателство, с което започват да постигат резултати, ясно показва, че ограничена във времето регулаторна намеса може да се окаже решаваща. С предложението на Комисията ще се гарантира, че в процедурата за подбор на членове на управителните съвети без изпълнителни правомощия приоритет се дава на кандидатите жени, при условие че те не са достатъчно представени и че имат еднакви квалификации като своите колеги мъже.“

„Задължена съм на многобройните членове на Европейския парламент, които се бориха неуморно за тази кауза. Ценната им помощ беше от решаващо значение, за да мога да представя това предложение.“

Бавният напредък доведе до частична дейност в 11 държави членки

Едва всеки седми член (13,7 %) на управителните съвети на водещите европейски предприятия е жена.Това е само леко подобрение в сравнение с 2010 г., когато този процент беше 11,8 %.С този бавен темп на напредък ще са необходими още около 40 години само за да се доближим до балансираното участие на жените и мъжете в управителните съвети (поне 40 % от двата пола).

Вследствие на това няколко държави — членки на ЕС, започнаха да въвеждат различни видове закони, уреждащи управителните съвети на дружествата.11 държави членки (Белгия, Франция, Италия, Нидерландия, Испания, Португалия, Дания, Финландия, Гърция, Австрия и Словения) въведоха правни инструменти за насърчаване на равенството между половете в управителните съвети.В осем от тези страни законодателство обхваща публичните предприятия (вж. информационните фишове със специален преглед за всяка държава).Междувременно други 11 държави от ЕС не разполагат с мерки за саморегулиране, нито със законодателство.Съществува риск фрагментираният правен подход да затрудни функционирането на единния пазар на Европа, тъй като различните правни норми и санкции, предвидени в дружественото право за неспазване на баланса между половете, могат да доведат до усложнения за дружествата и да произведат възпиращ ефект върху техните трансгранични инвестиции.Ето защо целта на днешното предложение да се създаде единна европейска рамка от такива правила за утвърдителни действия.


Тази публикация е подготвена от Информационен център Европа Директно – Ямбол към Ямболската търговско-промишлена палата с финансовата подкрепа на Европейската Комисия. Информацията и мненията в тази публикация не отразяват задължително официалните становища на Европейската Комисия.