През 2011г. България е изгубила поне 2.4-2.8 милиарда лева заради младите хора, които не работят или не участват в образование или обучение. (В света за тази група вече се наложи съкращението NEET). Българските NEET са 24.6% от възрастовата група между 15 и 29 години. Загубите за икономиката под формата на поети от бюджета плащания и помощи, както и от нереализирана продукция са около 3-3.5 процента от БВП.

По консервативна оценка за целия Европейски съюз групата NEET обхваща рекордните 14 милиона души и "струва" поне 153 млрд. евро (3 млрд. евро седмично), или 1.2% от БВП.

Това се казва в проучване на Eurofound (Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд), което ще бъде представено официално днес в Кипър. В него се казва, че според Евростат през 2011 г. са били изключени от пазара на труда и от образование в Европа 7.5 милиона млади хора на възраст между 14 и 24 години и още 6.5 милиона млади хора на възраст между 25 и 29 години. Това съответства на значително увеличение на дела на групата NEET: през 2008 г. стойността достигна 11% при 15-24-годишните и 17% при 25-29-годишните, а до 2011 г. се увеличи съответно на 13 и 20%.

Съществуват големи различия между държавите членки - в Люксембург и Холандия например NEET са под 7% и загубите за тези икономики са под 1% от БВП. В групата България, Кипър, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия и Полша обаче щетите са за над 2% и достигат до 3.5%

Групата на България се характеризира с висок процент NEET млади хора, предимно момичета, които не се занимават активно с нещо, нямат трудов опит и макар да имат относително висока квалификация, почти са се отказали да търсят работа.

"Това хора, изложени на по-висок риск от политическо и социално отчуждаване. В сравнение с младите хора, които не се числят към групата NEET, лицата от тази група са значително по-незаинтересувани от политиката, участват много по-слабо в политическия и социалния живот и проявяват по-ниско равнище на доверие", се казва в доклада.

Авторите обясняват, че младите хора, които не работят или не участват в образование или обучение, са твърде разнородна група. Най-голяма е подгрупата на тези, които са безработни по традиционни причини. Други подгрупи в уязвимо положение включват лицата със заболявания и увреждания и младите хора, които полагат грижи за други лица. Подгрупите, които не влизат в категорията на уязвимите, включват лицата, които не търсят работа, и тези, които са ангажирани активно в други дейности като изкуство, музика и самостоятелно обучение.

Общото помежду им е, че те не натрупват човешки потенциал по обичайните начини. Поради принадлежността си към NEET някои млади хора са изложени на по-голям риск в сравнение с останалите. Лицата с ниско равнище на образование са застрашени в тройно по-голяма степен да попаднат в групата NEET в сравнение с тези с висше образование, а младите хора с имигрантски произход са със 70% по-застрашени да попаднат в групата NEET в сравнение с лицата с местен произход. Младите хора, които страдат от някакво увреждане или имат здравословни проблеми, са с 40% по-застрашени да попаднат в групата NEET в сравнение с тези в добро здраве. Семейната среда също оказва решаващо влияние.

Тази публикация е подготвена от Информационен център Европа Директно – Ямбол към Ямболската търговско-промишлена палата с финансовата подкрепа на Европейската Комисия. Информацията и мненията в тази публикация не отразяват задължително официалните становища на Европейската Комисия.